موزایيك چيست و چه كاربردي دارد ؟
موزایيك ها را معمولا با عنوان نوعي از كفپوش هاي متراكم معرفي مي كنند. در حقيقت اين كفپوش ها نوعي از بتون هستند كه تراكم خود را به وسيله ي ايجاد فشار لرزشي يا پرسي به دست آورده اند. ساختار اين محصولات از سيمان، شن و ماسه و پودر سنگ به همراه آب تشکیل شده است. موزائیک ها را به شکل دو لایه می سازند که از دو لایه ی زیرین یا نارین، لایه های روئین که به رنگ موزائیک مشهور هستند.
ویژگی های لایه ها :
لایه های رویین در مقایسه با لایه های زیرین از ضخامت کمتری برخوردار هستند به این دلیل که باید فشار ناشی از لایه ی رویی را نیز تحمل کنند. لایه زیرین را معمولا از آب، ماسه و سیمان می سازند. سطح لایه ی رویین را از سیمان، پودر سنگ و ترکیبات دانه بندی شده ی رنگی و آب می سازند. نقش هایی که بر روی سطح موزائیک ها مشاهده می شوند به وسیله ی رنگ یا لایه رویی به وجود می آید.
انواع مختلف موزاییک ها را بشناسیم :
موزاییک ها اغلب در دسته های مختلف که شامل گرانیتی، ویبره ای، شسته ، تک لایه است. موزائیک های گرانیتی یکی از انواع پرطرفدار است که با استفاده از دو روش ویبره و پرسی تولید می شوند.
روش های ویبره ای:
در این روش محصولات به شکل تک لایه تولید می شوند که احتیاجی به ساب نخواهند داشت. برای ساخت این نوع موزائیک نیازی به اعمال فشار وجود ندارد. برای ساخت محصولات در روش ویبره ای نخست مواد را داخل قالب های پلاستیکی می ریزند سپس آن را بر روی میز ویبره قرار می دهند و با استفاده از لرزش متریال های متراکم شده را به شکل یکنواخت در قالب پخش می کنند تا خلاء موجود از آن خارج شود. بعد از انجام این فرایند قالب ها را از روی میز برمی دارند و در کیورینگ می گذارند تا خشک شوند. پس از گذشت یک پروسه ی 5 ساعته موزائیک های شکل گرفته را از قالب ها خارج می کنند و برای ایجاد استحکام بیشتر آن ها را درون استخر آب قرار می دهند.
موزاییک های واش بتن یا شسته:
این نوع موازئیک ها مانند انواع ویبره ای ساخته می شوند تنها تفاوتی که وجود دارد در متریال تشکیل دهنده ی آن است. علاوه بر موادی که برای محصولات ویبره ای برای ساخت محصولات شسته یا واش بتن از مواد روان کننده، پودر سنگ و سنگ های نمره بندی شده استفاده می گردد. پس از اینکه موزائیک ها آماده شدند آن ها را از قالب ها خارج می کنند، سپس با کمک فرچه های سیمی سطح آن را می شویند. بعد از انجام فرایند فرچه زدن یک سطح رنگی برجسته ظاهر می شود که جلوه ی بسیار زیبایی دارد. این محصولات در دمای بسیار سرد پایداری بالایی دارند.
موزاییک پلیمری:
این نوع محصول را برای کف ساختمان ها انتخاب می کنند این مدل از موزائیک ها از ترکیبات بسیار مستحکم و متراکم تشکیل شده اند. در زمان ساخت این محصول از رزین های پلیمری که نوعی متریال با قابلیت چسبندگی بالا هستند به همراه رنگدانه های شیمیایی استفاده می کنند. مهم ترین ویژگی این نوع از موزاییک مقاومت بالای آن در برابر یخ زدگی است.
مراحل تولید موزایيك ها :
اولین مرحله برای تولید موزاییک تهیه مصالح مورد نیاز است. متریال مورد نیاز را که برای لایه های رویی موزائیک مورد نیاز است را تهیه می کنند. مواد مورد نیاز برای ساخت موزائیک شامل سنگ های رنگی می شوند که از معادن استخراج می شوند و به وسیله ی دستگاه های سنگ شکن را در سایزهای کوچک تبدیل می کنند. این سنگ ها از جنس مرمر یا از جنس سنگ های رنگی سیاه، قرمز و سبز می باشند که از معادن در مناطق مختلف کشور استخراج می شوند.
بعد از اینکه مصالح مورد نیاز را در یک مکان مناسب جمع آوری شد برای محافظت آن ها را در سیلوهای ویژه ای ذخیره می کنند. این سیلوها مجهز به به مخلوط کن هایی هستند که مواد را جا به جا می کند تا سیمان به هم نچسبد.
بعد از اینکه سنگ ها را خرد کردند آن ها را طبقه بندی می کنند و سپس برای شستشو آماده می کنند. شستشوی این مواد را با روش های سنتی و با فشار زیاد آب انجام می گیرد. به این دلیل که گرد و خاک موجود بر روی باعث می شود که مواد با همدیگر ترکیب نشده و به هم نچسبند.
ترکیب کردن مواد :
برای ساخت موزائیک مواد را براساس دستورالعمل به میزان مشخص با هم ترکیب می کنند. مواد موزائیک را در ظرف های بزرگ مخروطی شکل می ریزند که در بخش زیرین آن ها یک دریچه وجود دارد که از طریق آن ها مواد لازم برای ساخت موزائیک بر روی نوارهای آسانسوری متحرک قرار می گیرد و به سمت جایگاه ترکیب می رود.
قالب گیری:
بعد از اینکه مواد را به نسبت معین با هم مخلوط کردند آن ها را در قالب های مخصوص می ریزند. در صورتی که بخواهید موزاییک ها را با روش پرسی بسازید باید قالب هایی از جنس فولاد محکمی انتخاب کنید این قالب ها دارای دیواره های 3 سانتی متری هستند.
درباره ی شکل قالب ها باید بگوییم که معمولا به شکل مربع و لوزی هستند. بخش کف قالب را براساس طرح موزائیک انتخاب می کنند این بخش ها می توانند به صورت برجسته یا مسطح باشند. پس از شکل گیری موزائیک ها آن ها را از قالب ها خارج می کنند.
در صورتی که قرار باشد موزائیک ها را به صورت ویبره ای بسازند قالب ها را از جنس لاستیکی انتخاب می کنند و مواد ترکیب شده را درون آن ها می ریزند و در طی 3 مرحله با استفاده از لرزش آن ها را متراکم می کنند. پس از مرحله ی متراکم سازی هوایی که بین آن وجود دارد گرفته می شود. بعد از این مرحله صبر می کنند تا موزائیک ها در قالب ها شکل بگیرند و پیش از بیرون آوردن آن ها از قالب به آن ها آب می دهند تا فرایند بیرون آمدن به راحتی انجام بگیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.